Johannas 3D?

Mikä kumman Johannas?

Nimi on roikkunut mukana kauan, jo kummityttöni kyseli pienenä, “missä Johannas?”. Nimi toimii tarvittaessa myös kansainvälisemmälle yleisölle. Käsityöt on kulkeneet mukana aina,. Pienenä istuin mummon kangaspuiden alla, täyttämässä käpyjä matonkuteilla, sitä mukaa kun mummo ehti niitä tyhjentää loimien väliin. Neulomaan opin ennen kuin osasin lukea.

Worldcon Helsingissä vuonna 2017 houkutteli 3D-tulostuksen maailmaan. Talouteen saapunut Prusan i3 MK3S vauhditti nopeasti harrastusta, ja JAMKin peruskurssin jälkeen myös oma suunnittelutyö on käynnistynyt vauhdilla.

COVID-19 ja kurssin lopputehtävä patisti miettimään mitä hyödyllistä voi tällä “vuoden turhakkeeksikin” valitulla laitteella tehdä. Löysin 3D-tulostusyhteisön, joka pohti samaa asiaa, ja mm. roiskesuojien tekemisen ja lahjoittamisen mahdollisuutta. Tästä lähtökulmasta syntyi ensimmäinen oma tiedosto ja tulostettu tuote, kasvomaskimallinne, jonka pohjana on Naisten Valmiusliiton, Marttaliiton ja Käsityöopettajien liiton yhteinen kaava. Mallinnetta olen tulostanut ja lähettänyt jo satoja kappaleita ympäri maailmaa.

Miksi?

Haluan tehdä hyödyllisiä ja persoonallisia tuotteita ekologisista materiaaleista. Pidän tärkeänä lyhyitä toimitusketjuja ja sitä, että asiakasta ei pakoteta tekemään turhia ostoksia. Kaupassa ei tästä syystä ole minimiostorajaa. Tulostetuissa tuotteissa pääraaka-aine on kasvipohjainen biohajoava muovi, jonka päämateriaali on yleensä sokeriruoko tai maissi. Materiaalivalmistajat ovat eurooppalaisia toimijoita, jotka pystyvät toimittamaan laadukasta materiaalia ja täten omalta osaltaan varmistamaan sen, että hukkatulosteita ei tule ja materiaali tulee käytettyä kokonaan tuotteisiin.

Filamenttimateriaalikehitystä tehdään koko ajan ja pyrin seuraamaan alaa ja valitsemaan omiin arvoihin ja näin myös asiakkaiden arvomaailmaan sopivia materiaaleja.

Hain kaupalle Avainlippu-tunnusta loppukeväästä 2021. Suunnittelen tuotteet pääasiassa itse ja tulostan kaikki tuotteet omalla kotitulostimella. Tuotteiden kotimaisuusaste on lähes 90 %.

Voit käydä myös vilkaisemassa blogijutun MFG 4.0 -sivulla: https://mfg40.fi/3d-tulostus-tarjoaa-mahdollisuuksia-myos-kasityomarkkinoille/

Otan vastaan ideoita, millaisille tuotteille on tarvetta ja kiinnostusta. Voit ottaa yhteyttä alla olevan lomakkeen kautta. Kiitos!

Johannas -kaupalle ja sen tuotteille on myönnetty Avainlipputunnus 8.6.2021. Tuotteet on suunniteltu ja tulostettu Suomessa, tuotteissa käytetty materiaali ostetaan eurooppalaisilta valmistajilta.

Teen tilauksesta myös suunnittelua ja tuotemallinnusta sekä tulostusta. Käytössäni on Prusa i3 MK3s -tulostin.

Asiakaskokemus saumattomasta kasvomaskikaavasta: “3D-tulostetut maskimallineet yllättivät myös kätevyydellään kangasleikkuria käytettäessä: kova kaavapala pitää kankaan paperista paremmin paikoillaan ja sallii varsin nopean leikkauksen” – Diletantti